Är metoden något för dig?
Billingsmetoden innebär att kvinnan dagligen observerar eventuella flytningar och antecknar dessa. När metoden används som preventivmetod gäller avhållsamhet enligt vissa regler de dagar kvinnan inte är fruktsam, och helt under kvinnans fruktsamma dagar. När metoden används för att uppnå en graviditet vet paret bästa tidpunkt för befruktning.

Billingsmetoden lärs ut av utbildade handledare. Som preventivmetod är Billingsmetodens säkerhet i nivå med p-pillrets.

" ... metoden, den är ju verkligen ball! Det är ju sån man är gjord"

Läs mer om vad andra tycker


Flera naturliga familjeplaneringsmetoder ...
Gemensamt för alla naturliga metoder är att de inte använder några mekaniska eller kemiska hjälpmedel för att förhindra eller uppnå en graviditet. De flesta metoder har låg tillförlitlighet och den enda naturliga preventivmetod som bygger på forskning och vetenskapliga undersökningar är Billingsmetoden.

Respekt
Med respekt för livet, kärleken och familjen är Billingsmetoden ett naturligt val.
Billingsmetoden innebär ett sätt att leva där kvinnans fruktsamhet respekteras som en naturlig och självklar del av livet. På köpet följer ett äventyr i sinnlighet, sensualism, kärlek och respekt.

Omtanke
Billingsmetoden förutsätter ett stabilt parförhållande. Att mannen aktivt deltar och avstår från samlag under kvinnans fruktsamma period visar på respekt och omtanke om kvinnan.

Kärlek
Billingsmetoden genererar kommunikation vilket gör att relationen förbättras. Mannens aktiva deltagande stärker honom i hans roll och ger honom en självklar position i relationen. Vi är olika och det största i kärleken är att bejaka och respektera varandras olikheter. NFP hjälper mannen att ha vördnad för kvinnan.
När vi vet vilka vi är och vad som förväntas av oss kan vi bemöta andra med respekt.

Flexibilitet
Billingsmetoden är användbar i livets alla skeden. Som preventivmetod under kvinnans fruktsamma period i livet, vid amning och i klimakteriet. För den unga kvinnan i puberteten att lära sig hur den egna kroppen fungerar.
Kunskap om den egna kroppen stärker självförtroendet.

Preventivmetod
Att praktisera Billingsmetoden som preventivmetod innebär att avstå från samlag de dagar i menscykeln som kvinnan är fruktsam, vid blödningar och andra flytningar som kan dölja det sekret som indikerar fruktsamhet. Billingsmetoden innebär att varje dag observera och registrera vilken typ av flytning kvinnan har.

Befruktning
Billingsmetoden ger kunskap om vilka dagar i menscykeln kvinnan är fruktsam och när hon har ägglossning. Vissa kvinnor är fruktsamma bara några få dagar, ibland bara några timmar och då kan det vara svårt att "pricka rätt". Billingsmetoden kan hjälpa kvinnan att hitta bästa tidpunkten för befruktning.


 Andras röster om NFP
November 2009
Naturligt, naturligtvis!
Vi har två barn. Innan första barnet blev till hade vi använt oss av säkra perioder (inte Billingsmetoden) som preventivmetod utan problem. Under tiden jag ammade hade jag initialt ingen mens och behövde därför hitta en annan naturlig preventivmetod. Några månader efter att första barnet fötts surfade jag därför på Internet efter detta och hittade Billingsmetoden. Helpeppad, kontaktade jag en handledare och började därefter registrera allt sekret. Sekretet var svårtolkat, det var rikligt och likadant hela tiden, vilket gjorde det omöjligt att använda metoden som vi hade hoppats. När mensen återkom återgick vi därför till säkra perioder. Några enstaka cykler hade jag kanske en känsla av att det fanns variation i sekretmönstret men inte tillräckligt för att kunna använda Billingsmetoden fullt ut.

Trots detta uppskattade jag mycket att få lära mig om hur allt funkar i kroppen, om sekret, om hormoner, sannolikheter för graviditet, och mycket annat som tyvärr inte finns med ordentligt i skolböckerna. Jag fick också svar på många andra frågor om sjukdomar och PMS, sådant som kan vara svårt att diskutera annars.

Jag ammade fortfarande när barn nummer två blev till och när det hade välkomnats till världen kontaktade jag igen handledaren. Jag hade oregelbundna cykler och säkra perioder var inte pålitligt. Nu ville jag verkligen lära mig Billingsmetoden. Kort därefter fick jag behov av krishandledning - om jag kunna ha blivit gravid eller inte. Handledaren trodde inte det, vilket jag tyckte var modigt! Och rätt, en dag senare kom mensen. Precis som under amningen efter första barnet hade jag sekret av fruktsam typ nästan varje dag och under första cykeln höll jag på att ge upp. Men då, under nästa cykel, såg jag nog hur sekretet av fruktsam typ kom och klingade av igen. Ingen ägglossning troligen, men ett system ändå.

Då är det kanske så att jag har fattat hur det fungerar, efter några år ”på vägen”. Det har absolut varit värd det. Även om vi inte kan använda metoden just nu har vi ändå lärt oss mycket, fascinerats än mer och ändrat vanor. Vi pratar ofta om hur tråkigt det är att inte alla kan få möjlighet att lära sig NFP, de är undanhållna något som kunnat ha gjort livet rikare tidigare.

Januari 2009
Kroppen är gjord så att denna metoden ska fungera
Kroppen är gjord så att denna metoden ska fungera, NFP gör ingenting med min kropp såsom andra preventivmetoder gör (ex p-piller) utan jag får lära känna min kropp så som den är. Vi är 21 år och fick höra om metoden av en kvinna i vår församling - en vän. Det har tagit oss ganska lång tid att få grepp om metoden, men det har känts viktigt eftersom det är den bästa preventivmetoden vi känner till. Man måste vara två om att lära sig den och det krävs mycket tålamod, men när den väl sitter behöver man inte lära om. Hoppas många vill lära sig den.

Mars 2006
När jag fick lära mig om naturlig familjeplanering
Jag tänkte jag skulle berätta lite om hur det var för mig när jag fick lära mig om Naturlig familjeplanering. Jag snubblade över Nfp på internet och tyckte det verkade vara precis det jag letat efter så länge. En preventivmetod utan massa kemikalier som påverkar mig så dåligt. Jag tog kontakt med en handledare som kunde lära mig via mail. Det tyckte jag var en himla bra idé! Smidigt när man har småbarn också, att sköta allt på distans! Jag köpte billingsboken och lusläste, och min handledare skickade massa papper och information.

Jag hade precis fått barn när jag började och det var svårt att få något grepp om mitt sekret. Jag fick maila ofta och be om hjälp. Handledaren tittade på min karta varannan vecka. Det kändes bra att få så mycket hjälp när man var nybörjare. Det var som sagt knöligt att få till en ordentlig karta när jag ammade. Allt var lite huller om buller. Men med hjälp av handledaren som kollade mina kartor hela tiden kunde vi hitta ett sätt att reda ut vilka dagar det var fritt fram! Så trots allt kände jag mig väldigt fri i mitt och min mans samliv. Tänk, min handledare hittade ordning i allt kaos!

Sakta men säkert hittade ägglossningen tillbaks. Verkligen sakta, det tog mer än ett år..! Med handledarens alla förklaringar så var det inget krångel att förstå och tolka mitt sekret, och upptäcka när ägglossningen kom igång. Nu har jag ägglossning som vanligt, och tycker metoden är underbar! Den ger oss sån frihet. Jag slipper oroa mig för att kondomen ska spricka, slipper må dåligt av biverkninger från alla piller.

Jag känner mig också stoltare över min kropp. Känner mig riktigt kvinnlig! Och så är det skönt att ha kontroll över sin egen kropp, skönt att veta exakt vad som händer.

Fördelen med ha kontakten med handledaren via mail är att man kan läsa svaren från handledaren om och om igen. Ibland förstår man inte första gången. Eller så glömmer man det snabbt. Då kan det vara suveränt att ha allt på papper och bara gå tillbaks och läsa igen! Jag skrev nämnligen ut alla mail och satte i min NFP pärm. Bra att ha även om många år säkert!

Billingsstudie
2004
Trettio pars erfarenheter
Upplevelser av Billingsmetoden

En studie gjord om 30 pars upplevelser av handledning och tillämpning av Billings antikonceptionsmetod.


Av Kristina Palmér, barnmorska och handledareUngdomar
Framför mej, uppkrupna i soffor och fåtöljer, sitter ett 20-tal tonåringar, tjejer, killar från 13 år och uppåt, även ett par stycken över 20-strecket. Det är lördagskväll, och det är tonårssamling i en av stadens kyrkor. Och det ligger spänning i luften. Temat för kvällen är sex och samlevnad - och det är ju alltid spännande!

”Nu ska vi ge oss ut på en upptäcktsfärd”, börjar jag. ”Vilket är det bästa fordonet för en upptäcktsfärd?”, frågar jag. Eftersom flera känner mej och vet hur jag brukar ta mej fram är svaret ganska givet: cykel förstås!

Jag ritar en cykel på white-boarden. Vad som är bak och vad som är fram är inte lätt att se, men att det är en cykel ser alla. ”Nu ska jag rita en tjej-cykel”, fortsätter jag, och börjar rita ekrar i ena hjulet ..... sådär en 27 stycken. När jag börjar fylla i mellanrummet mellan sådär en 6 ekrar med rött .... då går ett sus genom gruppen ... Då börjar de fatta vad det handlar om. ”Jo, det här är en tjejcykel, eller kanske ni har hört att det kallas menscykel... fast jag skulle hellre vilja kalla det ägglossningscykel”Vad mens är, det vet ni allihop, men vad som händer de andra dagarna vet ni kanske inte så mycket om, men det är det som är det spännande!”
Cykel

Men innan vi fortsätter samtalet om fruktsamt sekret, ägg och spermier för jag tonåringarna till ämnet ”Att vara rädd om sej!” ”Du är så fantastiskt fint skapad! Var stolt över din kropp! Och tänk på att den man har samlag med hör man ihop med, man har blivit ett tillsammans, och band har knutits vare sej man vill eller inte. Ha inte samlag med någon du inte kan tänka dej att ha ett barn tillsammans med, inget preventivmedel är 100% säkert. Det är inte skämmigt att inte ha haft samlag med någon, och det är inte skämmigt att inte ha börjat äta p-piller”.

Sen börjar jag berätta om allt det fantastiska som händer när ett ägg lossnar, hur det fruktsamma sekretet hjälper spermierna att nå sitt mål, hur man kan lära sej vad det fruktsamma sekretet betyder. Jag berättar också om vad som händer med oss innan mensen, varför vi kan bli så vresiga och känna oss så kassa, och att vi faktiskt kan göra en del själva för att må bättre även då. Och när jag berättar att tjejerna i en familj brukar synkronisera sina cykler så att de får mens ungefär samtidigt, då skrattar många och känner igen sej.

För att killarna inte ska känna sej helt bortglömda berättar jag lite om dessa fantastiska spermier, hur många de är och vad de kan! Jag avslutar med att dela ut kartor, och förklarar kort hur man fyller i dom om man vill använda kunskapen om det fruktsamma sekretet som en preventivmetod, och erbjuder de som är intresserade nu eller senare i livet att kontakta mej för handledning.

Efteråt delade jag ut en liten utvärdering - man är ju alltid lite nyfiken på hur det tas emot. Jag var lite orolig att killarna skulle tycka att det blev för mycket tjejsnack, men av sju killar var det bara en som uttryckte att det blev lite tjatigt. Däremot skrev en av killarna: ”Jag tycker att du ska gå ut i skolorna och berätta. För det som du berättat ikväll märker man inte ett spår av när ungdomsmottagningen kommer och berättar om samlevnad och delar ut kondomer”.

En tankeställare! Har vi något att berätta som tonåringarna längtar efter att höra? En annan fråga jag ställde var: ”Var det något som gjorde dej speciellt glad?” Flera, speciellt tjejer, svarade: ”Att inse att det är vackert att vara tjej, att det finns så mycket fantastiskt!, Vi är faktiskt väldigt häftiga!”

För mej blev det en otrolig kväll, som jag gärna är med om igen. Och utmaningen ringer kvar i mina öron: ”Jag tycker du ska gå ut på skolorna och berätta.” DET skulle vara oerhört spännande!

Ulrika Ernvik, NFP-handledare

1993
När det inte blir barn fast man försöker
Det här är berättelsen om hur vi blev föräldrar. Efter sju år hade vi nästan börjat förlika oss med tanken att vi aldrig skulle få några barn. Då mötte vi en kvinna som var handledare i Naturlig familjeplanering. Hon frågade oss den frågan som ingen förut vågat fråga, varför vi inte hade några barn. Det enda vi kunde svara var att det inte blivit så. Vi hade inte gjort någon utredning, det hade bara inte blivit av.Baby

Kvinnan berättade för oss om sekretmetoden som går ut på att lära känna när man har sina fruktsamma perioder, och vi blev nyfikna.
Jag hade alltid haft mycket oregelbunden mens så det var svårt att veta när ägglossningen skulle inträffa.

Efter mötet med NFP-handledaren började jag känna efter det äggviteliknande, hala sekret som handledaren beskrivit som fruktsamt. Vid något tillfälle kunde jag känna något som liknande den beskrivningen men inte riktigt ändå. Månaderna kom och gick och vi fick mer undervisning om sekretmetoden och under tiden började vi förstå att jag inte hade ägglossning varje månad som jag tidigare trott. Jag var noga med att varje dag känna efter "vad det var för dag" och fylla i ägglossningsschemat. Parallellt med detta tog jag också tempen varje dag.

Efter fyra månader, utan att känna något fruktsamt sekret kom vi hem en kväll och då kände jag mycket tydligt den hala, blöta känslan som vi så länge väntat på. Den kvällen blev vår son till, och morgonen därpå var sekretet borta. Jag hade en mycket liten, nästan obetydlig temperaturhöjning så vi vågade inte tro att jag hade haft någon ägglossning. Det blev lång väntan innan vi förstod att jag verkligen var gravid. Vår son föddes i september och efter drygt två år fick vi vår andre son.

När man väl lärt känna vad som hände med ens kropp var det inte längre svårt att bli gravid. Jag vet nu att jag inte har ägglossning varje månad och att det fruktsamma sekretet bara känns någon dag. När vi nu har fått två fina pojkar använder vi metoden som preventivmedel.


Nyheter Arkiv...
1. Utbildningkurs för NFP handledare 16-19 maj i Zagreb, Kroatien. Maila Monica för mer info.
2. Det finns nu möjlighet att få handledning i Billingsmetoden via nätet: Skriv i kontaktformuläret nedan ifall du är intresserad.
Vill du veta mer klicka på Handledning via nätet.
3. Ny broschyr om Sekretmetoden/Billingsmetoden. Beställ via kontaktformuläret. Läs den här
...............................................
Vill du veta mer eller beställa boken maila dina uppgifter till Kristina PalmerKartor
Fertilitetskarta
Word pdf Excel
Tempkarta
Word pdf Excel

Vårt webbhotell